Je deuren open zetten?

 Jezelf vragen stellen, is in feite deuren open zetten, als dit diep en bewust gebeurt. Je laat je niet laat afschepen met gewende repeterende antwoorden.

'Think out of the box!' Voor het gemak maak ik er het openen van deuren van omdat het wat beter tot de verbeelding spreekt. Laat jezelf meevoeren tijdens het lezen van dit artikel, is mijn suggestie. 

 

Jezelf vragen stellen, of misschien wel beter; in discussie gaan met jezelf. Is in feite het eindeloos blijven stellen van vragen. De ene vraag roept de ander weer op. Het zijn allemaal heel belangrijke vragen op weg naar jezelf. Wil echt weten wie je bent, dan neem jij alle vragen heel serieus. Best wel veel hoor. 

Het is de andere kant van ‘de kop in het zand steken’. “Als ik er niet aan denk is het er ook niet”. Kijk maar eens om je heen en je zult zien dat de meeste mensen niet willen weten. Ze kiezen er wellicht onbewust voor om 'onwetend' te blijven.

We leven immers ons leven voor 90% onbewust, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie. Daarom ook dit artikel om van die 95% 90% te maken. Wel erg veel want dan gaat het van 5% bewust naar 10% bewust en dat zou dan een verhoging van 100% zijn! Nou 2% is al een enorme uitdaging toch? Dat begint altijd met de vraag; 'ik wil meer bewust worden van mijzelf'. Punt. Cijfers hierbij zijn helemaal niet belangrijk.

Toch kost het energie omdat jij jezelf dan ongewone en 'moeilijke vragen' stelt. Voorbeeld over de vraag ; hoeveel is 5+5? Je hebt meteen het antwoord. Het kost totaal geen energie want bij 5+5 hoort gewoonweg het antwoord.

De vraag hoeveel is 235x638 geeft een heel andere reactie. Ten eerste wil je het helemaal niet weten en wil je het wel weten, dan moet je actie ondernemen en een rekenmachine pakken. Kortom, het kost energie en 5+5 niet. Dat was lekker makkelijk. 

De vraag die in de jaren negentig bij mij naar boven kwam was; 'wie is klaas?' Mijn eerste antwoord was dat ik mijn naam in mijn hoofd ging spellen K.....l....a.....a...s. Ik vond het in eerste instantie een heel domme vraag. Toen kwam meteen de tweede vraag en deze was lastiger. Deze vraag luidde: 'Oh jij bent dus je naam?' Mijn reactie op die vraag was; 'pfffff en grrrrr. Met andere woorden wat een gedoe, en laat me met rust!! Een beetje woede dus. Toen de vraag; 'Oh klaas, ben je kwaad op jezelf?'.  Nee he !!! Hoepel op!!! Eh, hoe kan ik weggaan als ik in je zit klaas?. Meteen nog een vraag; 'ben jij de woede?'.  En nog een vraag; 'waar komt die woede dan vandaan?'.  

Even een klein voorbeeld uit mijn ervaringen met mijzelf op mijn weg van bewust willen worden. De vragen zijn nooit meer gestopt en tot op vandaag komen er vragen. Inmiddels kan ik om heel veel dingen lachen omdat ze verwerkt zijn in zelfkennis. In wie ik wel en wie ik niet ben. Ook weet ik dan ik niet mijn naam ben. 

Om out of the box te leren denken, kost energie. Daarbij zeggende dat je er heel veel energie voor terug krijgt. Als je die weg inslaat is er geen terug meer. Nooit meer. Eigenlijk heb je een stukje van de 'rode pil' geslikt. De rode pil werdt geopenbaard in de film 'the matrix'. Hierbij een fragment:  

In de film gaat het over het bewust worden van hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt. Als je daar onderzoek naar doet, kom je als vanzelf ook weer terug bij jezelf met de vraag; 'wie ben ik en wie of wat ben ik niet?' In mijn geval is het begonnen met zelfonderzoek. Tijdens deze reis kwam ik als vanzelf op de vragen die in dit filmfragment worden gesteld. 

kortom; 'think out of the box'. Open de deuren van kennis en je zult met de dag nieuwsgieriger worden. Het stopt nooit meer. 

In deze tijd ben jij in je bewustZijn belangrijker dan ooit. 


 

 

Op den duur worden deuren helemaal niet meer dicht gegooid maar ga je ze zien als mogelijkheid voor nieuwe inzichten. Het worden cadeautjes. Het is een leerproces. Een proces van het doorleven en herbeleven met de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan in je leven. Uiteindelijk wordt er wijzer en rustiger van. Logisch, omdat chaos minder kans krijgt te heersen. 

Soms heb ik wel eens een deur geopend en kwam waar ik helemaal niet wilde zijn. Echt niet! Maar dan komt het stemmetje dat zegt; “het is wel jouw deur, want niemand anders ziet hem he? Jij mag er iets mee, hoe rot je het ook vindt”. 

Vaak zijn het de “schaduwkanten” van jezelf. Dingen waarin je bent gaan geloven die wel belicht heroverwogen dienen te worden, omdat het wel eens valse geloven kunnen zijn. Een paar valse geloven zijn: ik ben een rot mens, ik ben niet lief, mensen snappen me ook niet, Ik kan heelveel niet, Ik doe nooit iets goeds, overal waar ik aan begin mislukt, het is niet voor mij weggelegd, anderen kunnen dat alleen maar, ik niet! Enz enz.

Niet liefdevol naar jezelf. Nou dan toch maar naar binnen, gordijnen open, ramen open en wellicht moet die hele ruimte opgeknapt worden met al die opgedane ervaringen, inzichten en liefde voor jezelf en anderen. 

Het volgen van angsten is nooit de goede oplossing maar geeft stress. Maakt niet los. Het “kwetsbaar opstellen”. Blijkt juist goed te zijn voor jezelf en anderen. Het laat iets zien van jezelf, waar je mee bezig bent. Ook naar jezelf toe. 

Wat je zou willen of wat je zou willen delen met een ander. Je zou graag willen communiceren over dingen waar je eerst bang voor was. Da’s eerlijk lieve mensen! Of de ander daar iets mee kan, heeft vaak weer te maken met de angsten van de ander waardoor, in het minst leuke geval, de communicatie toch kan blijven steken. 

De “bal” ligt dan echter niet meer bij jou maar bij de ander. Jij kunt dan blijven schouwen naar de resultaten van je daadkracht. Natuurlijk zijn de daden altijd liefdevol en kunnen niemand schaden omdat dit ook helemaal niet de bedoeling van je is of was. In tegendeel! Hoe kwaad de ander ook, soms kan zijn. Heel vaak geeft het openingen en wel goede communicatie. Zo van; ‘wat fijn dat je dat zegt want nu kunnen we er over communiceren’. Pfff zeg, een hele opluchting en het voelt nu veel lichter!

Er zijn ontzettend veel mensen die wel een uur aaneen kunnen praten maar niets zeggen. Ook mooi om te leren zien. 

 

Een goede vriend van mij, een psychiater, van het goede soort, het soort dat deuren open wil zetten, vertelde mij eens dat de meeste psychiaters een psychiater nodig hebben. Hij sprak over zijn talrijke collega’s. Natuurlijk zijn er ook goede. De goede volgen vaak Jungiaanse liefdevolle structuur met zeer grote diepgang. Althans als de patiënt bereid is om deuren te openen en haar of zijn daadkracht wil mobiliseren. Jung deed het!

De vriend leerde mij, dat als je een probleem hebt, je dit probleem als een steen uit je hoofd kunt halen. Als je dit doet dan zie je eerst alleen de bekende kant maar je ziet op dit moment ook andere zijden van het probleem, die je nu kunt bekijken door de “steen” te draaien. Misschien wel heel veel zijden met allemaal een schat aan inzichten. Er is tijd en geduld voor nodig de “steen” volledig te bestuderen. Uiteindelijk kan het een diamant aan ervaring en inzicht worden om nog heel vaak naar te schouwen en hem nog steeds zien veranderen. 

Steeds even weer terug kijkend naar de kant die je al dacht te kennen, want het “weten” van die kant is veranderd in “ik dacht of geloofde”  die kant te kennen, maar ik moet nu mijn mening of oordeel bij gaan stellen. Laat ik nog eens even terug gaan kijken naar al die andere zijden en niet meteen gaan oordelen. 

In een zijde ligt het antwoord, wat heeft gemaakt dat het probleem lange tijd eenzijdig is gebleven. Enkel het besef hiervan is al ventilerend. Je merkt dat de zachte bries van openheid overal aanwezig kan zijn, als jij wilt. Daar is  wel altijd daadkracht en verlangen voor nodig. Maar ook je veranderingen kenbaar durven maken aan je naasten. 

Citaat G.G Jung, wat qua leesbaarheid even iets inspanning kost? : 

‘ Wie dus de ziel als werkelijkheid erkent, beleeft haar weliswaar niet met hulpmiddelen van verstand maar met behulp van datgene wat sinds onheuglijke tijden steeds hetzelfde is geweest.

En zo sluiten de wegen die tot innerlijke verlichting leiden en steeds opnieuw gezocht en gevonden worden, zich aaneen’. 

Soms heeft het er de schijn van dat de mens van deze moeizame gang genoeg heeft en de weg in het duister niet meer weet te vinden. Als wij het echter op de keper beschouwen, zullen wij tot het inzicht komen dat op dit gebied geen stilstand bestaat en dat al hetgeen er tot nu toe geweest is slechts een zinvolle aaneenschakeling van episoden in het drama was dat in de grijze oudheid begonnen is en zich door alle eeuwen heen tot in een verre toekomst uitstrekt. Dit drama is een aurora congens: de bewustwording van de mensheid” Einde citaat. 

Jung praat hier in feite ook over de wet van oorzaak en effect berouw/vergeving. Of karma dat in deze tijd vooral geheeld kan worden. In Jung zijn tijd was deze energie nog niet zo sterk aanwezig.  

Jouw bewustwording begint dus met het vragen stellen aan jezelf. Het luchten van je innerlijke woning. Op weg naar zelfverwerkelijking. Ja en dan aanvullend op Jung kan ik nog zeggen dat er ook gevoel is waarmee we enkel ons hart en ziel kunnen bereiken. Het verstand zal dan het gevoel liefdevol toelaten. 

Een stuk minder verstikkend.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anne (zaterdag, 20 juli 2024 17:27)

    Prachtig om dit stuk weer te lezen over deuren openen!
    Er gaan heel veel deuren open in deze wonderlijke tijd, zo mooi om in meZelf te ervaren en ook om me heen te zien gebeuren! ��