Rusten in God.

De eerste meditatie bijeenkomst, na pakweg acht maanden, was heerlijk. In het deel half uurtje was er veel wijsheid en konden we elkaar helpen in compassie en inzicht. Mijn dank voor jullie rust en liefde. Dan, met deze rust en overwegingen de klankmeditatie in is even fijne oase van van alles. Nadien was er veel stilte. Heerlijk!

 

Een mooie wijsheid die op tafel kwam was deze:

"Het duister komt nooit naar het licht. Het licht komt wel naar het duister" Iets waar je persoonlijk veel aan kunt hebben om goed te schouwen naar je schaduwkanten. 

 

Ik zocht iets voor deze blog en stuitte op een presentatie van Thich Nhat Hanh met de titel "Resting in God" Zelf heb ik heel veel te danken aan deze meester en leraar. Ik vond zijn presentatie zo mooi en passend in deze tijd dat ik hem vanuit het Engels heb vertaald. Je kunt hem hieronder tot je nemen.

 

Thich spreekt tot een groep jonge studenten en begint met:

 

"Een student en een leraar hadden geen tijd voor een picknick. De student zei: "meester kun je zorgen voor een picknick?" Ja, we zullen een dag vinden wanneer dat kan. Maar ze konden geen dag vinden om de picknick te doen. Niet in een jaar, niet in twee jaren en niet in nog veel meer jaren. Er was nooit tijd voor een picknick. 

 

Op een dag, liepen ze samen door een grote stad en er was een begrafenis ceremonie. De leraar vroeg aan de student; "wat is dat?"

En de student zei' " Zij hebben een picknick, de enige picknick die ze hebben. Wanneer ze sterven."

 

Er kan een bom exploderen vandaag en we hebben onze picknick. Ik heb twee oorlogen meegemaakt in Vietnam. Ik weet wat een oorlog is. Je weet niet of je de avond nog in leven bent. Er is angst, woede en wanhoop. Als je niet weet hoe dat te managen, kun je niet overleven. Je wacht voor je picknick en je bent niet klaar voor je picknick. 

 

En daarom is het nodig om je picknick te oefenen in het hier en het nu, en niet hoeft te wachten. En dat is dat we graag willen dat jullie hier leren om van het moment te genieten. Ik weet dat dit mogelijk is omdat wij de ervaringen hierin hebben. De ervaring om een "picknick" te doen. En de picknick kan in dit moment gebeuren. We zitten hier. Hebben we iets te doen op dit moment? We hebben niets te doen. We hebben plezier van ons zitten met geen zorgen. Zitten en luisteren naar iemand is een plezier. Het is niet nodig iets te leren. Je hoeft geen examens te doen voor je diploma. Je zit hier en geniet. Adem in en uit en luistert naar iemand die spreekt over vrede.

 

Het is niet onze intentie om jullie ideeën te geven over vrede. Je hebt genoeg ideeën over vrede. Onze intentie is om vrede te zijn in het hier en nu. En dat is mogelijk.

We praten veel over vrede, maar het is beter vrede te laten zijn in het hier en het nu. Er zou vrede in je lichaam moeten zijn. In je gevoelens. je percepties en in je bewustzijn.

 

 

 

Je hebt je lichaam. Je lichaam zou niet in vrede kunnen zijn. 

 

We kunnen leren om vrede in het lichaam te brengen in het hier en nu. We weten dat ons lichaam lijdt omdat er spanning, stress en druk is. Er is pijn in ons lichaam, we laten ons lichaam te hard werken. 

 

We voelen ons niet goed in ons lichaam omdat er conflicten in ons lichaam zijn, en dat komt door de manier waarop we ons lichaam behandelen. Dat maakt dat ons lichaam te veel lijdt omdat er geen echte vrede is in ons lichaam. 

 

Wat kun je doen om vrede in je lichaam te brengen? Geef je lichaam de mogelijkheid om te rusten. Laat toe dat je lichaam zich kan veranderen en zichzelf geneest.

 

Dat kan in het hier en het nu, vandaag dus. Je zult je na een paar uur veel beter voelen. We praten niet over vrede in ons lichaam maar brengen vrede in ons lichaam. 

 

Naast ons lichaam hebben we onze gevoelens die droevig en pijnlijk kunnen zijn. Gevoelens van opgewondenheid. Er zijn veel gevoelens, die als een rivier van gevoelens door ons heen gaan. Niet plezierige, pijnlijke en opgewonden gevoelens. Er is geen vrede in onze gevoelens. Mooie waarheden die we kunnen gebruiken om te leren vrede in ons lichaam te brengen. Je kunt het nu doen zonder te veel theorie. Je kunt plezier hebben om het te doen, in het hier en nu. Niet praten over vrede, maar maak het een realiteit in je lichaam. 

 

Naast lichaam en gevoelens hebben we ook onze emoties zoals woede, angst, wanhoop. Dan zijn er nog onze percepties. Percepties zijn de basis voor onze acties. Percepties generen onze gevoelens en emoties. We percipiëren dingen vaak niet juist omdat we niet rustig en helder zijn. Dat komt omdat we overweldigd zijn door onze angsten, woede en wanhoop. Dat is de oorzaak dat we niet kunnen percipiëren hoe het werkelijk zit. We hebben verkeerde percepties over wie we zijn, en wie zij zijn. We hebben verkeerde percepties over de wereld met betrekking over onze situatie. 

 

Al deze percepties zijn weer de generator voor veel leed, verwoesting, woede en angsten.

Dat is nu precies waarom we onze percepties moeten kunnen beheersen. Om te kunnen zien of het een goede perceptie is of een foute perceptie.

 

Het meeste van ons lijden komt door onze foute percepties. Daarom is het belangrijk om je de tijd te gunnen voor diepe overweging in je bewustzijn. Te ontdekken wat je "natuur" is over je percepties. Dat je er niet in gevangen zit, omdat percepties de oorzaken zijn over al je gevoelens, emoties en overtuigingen.

    

We leven niet ons eigen leven maar leven naar de omstandigheden rondom ons. We zijn dan slachtoffers van wat er gebeurt. We kunnen niet ons zelf zijn maar zijn slachtoffers van onze percepties en onze emoties. Het is alsof we op de zee drijven en de golven ons verplaatsen.

 

We hebben niet onze soevereiniteit over een situatie. We staan onszelf toe weggedragen te worden of weggetrokken te worden bij onze gevoelens en onze percepties, ons eigen mentaal samenzijn.  Door onze verkeerde percepties. Daarom is het belangrijk om thuis te komen bij jeZelf en meester te zijn over je situaties. Meester over jezelf. Leer je eigen leven te leven en laat je leven niet leiden door omstandigheden rondom je. We zijn slachtoffer geworden van wat er om ons heen gebeurt. Daarom is het belangrijk om thuis te komen bij jeZelf en de situatie in eigen hand te nemen. We moeten meester worden over onze gevoelens, emoties en percepties en niet in een slachtofferrol blijven.

 

Soms voelen we ons heel erg moe. Geen energie meer en we willen opgeven. De situatie is te gecompliceerd. We voelen dat we niets kunnen doen. We zijn alleen een slachtoffer. We zoeken een plek waar we beschermd worden. We willen toevlucht nemen tot. We willen toevlucht zoeken in God in Boeddha, in Allah, onze Bron of het ultieme dat is als een golf in de zee.

 

Visualiseer je een golf in de zee die zeer moe is van het heen en weer gaan. "Ik wil nu graag toevlucht." En er is een toevlucht voor de golf, en dat is het water. Als de golf zich herinnert dat ze water is, zal ze toevlucht zoeken in het water. Ze zal niet langer meer angstig zijn om op en neer te gaan. Het meest belangrijke is het weten dat ze water is. Dat die kennis er is. Ze hoeft niet meer het water te zoeken buiten haarzelf. Het is mogelijk om die toevlucht te vinden.   

 

we zijn zo moe van het op en neer gaan. Von geboren worden en sterven. Je voelt je als een slachtoffer en je wilt iets solide en blijvend. Je zoekt langdurige veiligheid. Stel je voor we zijn golven en zoeken naar water. Het mooiste daarvan is dat je niet hoeft te zoeken voor water, als je weet een golf te zijn. Jij bent het water in het nu en het moment. God is niet iets buiten ons. De ultieme, je toevlucht.

Dat zijn allemaal de basale oefeningen om tot vrede in jezelf te komen en jeZelf te leren ontdekken. Als we vrede hebben in ons lichaam, emoties en percepties dan kunnen we ook anderen helpen om vrede te hebben in emoties, percepties en gevoelens. We moeten beginnen bij onszelf. Dat is mogelijk om je terug te trekken met mensen die de oefeningen kennen en je ondersteunen in die oefening. Zo kunnen we een instrument zijn van vrede. Je kunt geen instrument van vrede worden als je geen vrede hebt in jezelf.

 

Als je een instrument bent van vrede dan ben je een instrument van God of de Bron of Allah of de ultieme werkelijkheid. Je werkt dan in naam van God, Allah, de Bron of die ultieme werkelijkheid of in de naam van Boeddha. Vanuit het koningsrijk in jeZelf, in alle nederigheid die daarbij hoort. Wetende dat je niet God bent maar wel een onderdeel en een instrument van Hem mag zijn. Vanuit jeZelf.

Het is echt niet te moeilijk om dit te realiseren. Jij kunt het doen.

 

Wil je een gesprek met mij maak dan een afspraak. Op vrijdagen kan dat gratis omdat ik al voldoening heb in het feit dat je komt. Plan hem wel even in mijn agenda met de vermelding "Gesprek"

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lizette (woensdag, 20 april 2022 22:46)

    Dank voor je mooie blog.
    Als we allemaal In liefde en in vrede zouden leven…. Dan hadden we de hemel op aarde!
    Liefdevolle groet.